۳ مذهب
مذهب یک ملت، روح آن ملت و جایگاه اصلی ارزشها و هنجارهای آن ملت است میان مذهب و جامعه (مذهب الهی و غیر الهی) یک دادوستد همیشگی وجود دارد. در واقع با این دادوستد جامعه و مذهب مکمل یکدیگر میشوند. این دادوستد پاسخ به نیازهای روحی و اخلاقی جامعه توسط مذهب و وفاداری جامعه به مذهب میباشد. هر گاه این دادوستد انجام نگیرد یا خللی در آن وارد شود، مذهب به گوشه معابد و پرستشگاه پناه میبرد و در جامعه نیز به نوبهی خود از آن کنارهگیری میگیرد. این تذکر لازم است که منظور مذهب در این قسمت، برداشت جامعه از دین یا آیین الهی میباشد نه واقعیت آن آیین یا دین الهی (شفتی،۱۳۷۵) .
۲-۱-۵-۴-۱-۴ نظام حاکم بر جامعه (در سطح خرد و کلان)
منظور از نظام حاکم بر تمامی ساختارها و نهادهای جامعه از خانواده و سازمان تا دولت حاکم میباشد. علیرغم تفاوتهایی که بین نظامهای حاکم بر یک جامعه وجود دارد به طور معمول روح و ساختار نظامها از خرد تا کلان در یک جامعه یکسان و مشابه است. به عنوان نمونه اگر در یک جامعهای دولت حاکم، دولتی مستبد باشد، معمولاً نظام خانواده نظامی استبدادآمیز خواهد بود. همچنین نهادهای شغلی آن جامعه نیز معمولاً به صورتی مستبدانه مدیریت میشوند. این مسئله کم و بیش در مورد تمامی جوامع بهخصوص جوامع قدیمیتر صدق میکند ( شفتی، ۱۳۷۵).
۲-۱-۶ جمع بندی و پیشنهادات و ارائه یک مدل
با توجه به مطالبی که بیان شد؛ میتوان گفت، که «مدیریت فرهنگ سازمانی فرایندی است که به طور مداوم به شناسایی فرهنگ موجود و فرهنگ مطلوب سازمانی پرداخته و به این منظور تغییر فرهنگ موجود و توسعه و پرورش ارزشها و الگوهای رفتاری مطلوب اقدام شود. این فرایند تاثیر فرهنگ محیط سازمانی نیز میباشد» (ایرانزاده،۱۳۹۰). فرایند مذکور در شکل شماره( ۲-۶) نمایش گذاشته شده است.
۱-۳-۱ اهداف اصلی پژوهش:
مطالعه و بررسی قدرت پیشگیری کننده عوامل فرهنگ سازمانی مدل هافستد از فساد اداری.
۱-۳-۲ اهداف جزئی پژوهش:
ارائه و تعیین راهکارها به مدیران در سازمان، جهت شناخت مقوله فساد اداری و تلاش در جهت اشاعه فرهنگ سازمانی متناسب در بین کارکنان سازمان به منظور پیشگیری از فساد اداری.